LAM SHAMSIYAH – أل الشمسية

Mainkan - Lam Syamsiyah

by Jari Tajwid | Hukum Lam

CARA SEBUTAN

DIGABUNGKAN

Sebutan huruf Lam DIGABUNGKAN dengan huruf selepasnya

 

CONTOH-CONTOH

  • الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ [Al fatihah 1]
  • يَوْمِ الدِّينِ [Al fatihah 4]
  • قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ [An Nas 1]
  • مَلِكِ النَّاسِ [An Nas 2]
  • اللَّهُ الصَّمَدُ [ Al Ikhlas 2]

 

DEFINISI 

Alif Lam Syamsiyah adalah Alif Lam Sukun/Mati yang bertemu dengan salah satu huruf syamsiyyah dan dibacakan dengan Idgham/memasukkan. Satu perumpamaan untuk memahami hukum Alif Lam adalah seperti:

  • Lam Qamariah (Lam Bulan) dibaca dengan jelas seperti bintang yang jelas diwaktu malam.
  • Lam Syamsiyyah (Lam Matahari) pula dibaca dengan tidak jelas seperti bintang yang ada, tetapi tidak kelihatan diwaktu siang.

HURUF PERTEMUAN

Huruf yang digabungkan dengan Huruf Lam adalah salah satu dari empat belas (14) huruf berikut:

ت ث د ذ ر ز س ش ص ض ط ظ ل ن

CARA BACAAN

Cara bacaan huruf Alif Lam yang ditemui sebelum 14 huruf Syamsiyyah ini ialah Idgham (DIGABUNGKAN) iaitu menggabungkan suara huruf Lam tersebut ke dalam huruf selepasnya dan kebiasaannya akan disusuli dengan tanda syaddah.

Idgham di sini bukan bermaksud mendengungkan atau memanjangkan suara huruf Lam tersebut tetapi ia bermaksud mengabaikan huruf Lam dalam bacaan dan memasukkan huruf selepas Lam dalam bacaan.

TANDA-TANDA

Tanda Alif Lam Syamsiyyah adalah apabila huruf Lam yang bertanda sukun dalam satu kalimah bertemu dengan huruf-huruf Syamsiyyah dan diikuti selepasnya dengan tanda syaddah seperti  مَلِكِ النَّاسِ

PENAMAAN

Lam Syamsiyyah juga digelar sebagai Idgham Syamsi. Digelar Idgham kerana huruf Lam sukun yang digabungkan atau memasukkan ke dalam huruf bacaannya. Digelar Syamsi pula kerana huruf-huruf yang ditemui selepas huruf lam sukun itu terdiri daripada huruf-huruf Syamsiyyah.

Penamaan hukum-hukum Lam sukun dengan Qamar yang bermaksud bulan dan Syams yang bermaksud matahari adalah kerana Lam sukun itu diumpamakan sebagai bintang. Oleh kerana bintang keluar di waktu malam, bulan juga akan kelihatan jelas di malam hari (Izhar). Sebaliknya apabila matahari keluar di waktu siang, bintang akan lenyap pula di siang hari (Idgham).

Penamaan sebagai Qamari dan Syamsi juga bagi membezakan Izhar dan Idgham bagi bab ini dengan Izhar dan Idgham dalam bab Nun dan Mim Sakinah.

 

NOTA TAMBAHAN

  • Untuk menggabungkan huruf Lam, Bunyi “ll” harus dihilangkan.
  • Disebabkan tiada huruf didalam bahasa Arab bermula dengan sukun, penggabungkan huruf Lam tidak terjadi melainkan huruf tersebut bermula dengan “-Al’. Ini disebabkan tiada Alif yang sebelum Laam. Anda akan dapat melihat, sebahagian ayat Al-Quran terdapat shaddah pada huruf yang menyebabkan penggabungan.